Uutisia ja tapahtumia

FIT Biotech mukana kehittämässä uutta vaihtoehtoa HIV:n perinteiselle lääkehoidolle

November 30, 2018

Kansainvälistä Maailman AIDS-päivää vietetään 1.12.2018. Päivän tavoitteena on tukea HIV-tartunnan kanssa eläviä ja heidän läheisiään sekä muistaa AIDS:iin menehtyneitä lisäämällä tietoa HIV:stä, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Maailman AIDS-päivää on vietetty vuodesta 1988 saakka.

”Lääkityksen avulla HIV:n kanssa voi elää oireetonta elämää. HIV:n hoidossa on kuitenkin tarvetta nykyistä turvallisemmille ja kustannustehokkaammille vaihtoehdoille. Tutkimme uutta hoitomuotoa vaihtoehtona perinteiselle lääkehoidolle. Tavoitteenamme on tarjota potilaille kustannuksiltaan edullinen sekä vaikuttava ja turvallinen hoito ilman päivittäistä lääkkeiden ottamista”, toteaa FIT Biotechin toimitusjohtaja Erkki Pekkarinen.

HIV-potilaita on maailmanlaajuisesti lähes 37 miljoonaa, ja vuosittain arviolta 2 miljoonaa ihmistä saa HIV-tartunnan. Huolimatta tieteellisistä kehitysaskelista, joita on otettu HIV:n hoidossa ja ehkäisyssä viimeisen 30 vuoden aikana, läpimurtoa HIV-rokotteen kehittämisessä ei ole vielä tehty.

Suomalainen FIT Biotech Oy on mukana eurooppalaisessa EHVA-rokoteallianssissa (European HIV Vaccine Alliance, EHVA), joka on Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovointiohjelman ja Sveitsin valtion rahoittama viisivuotinen projekti, jonka tavoitteena on kehittää tehokas rokote HIV-infektion ja AIDS:n estämiseksi.

EHVA on marraskuussa 2018 aloittanut kliiniset tutkimukset HIV:n hoitoon tarkoitetulla FIT Biotechin FIT-06-rokotteella ja osallistujien rekrytointi on jo käynnistetty. Kliinisissä tutkimuksissa FIT Biotechin rokotekandidaatti FIT-06 on osa hoitoa, jota testataan vapaaehtoisilla HIV-positiivisilla henkilöillä kuudessa Euroopan maassa. FIT-06 toimii tutkimuksissa ensirokotteena, jolla immuunivaste herätetään. Tuloksia tutkimuksista odotetaan vuonna 2021.

EHVA:aan kuuluu kaikkiaan 39 partneria, joilla kaikilla on asiantuntemusta edistää kokonaisvaltaista lähestymistapaa tehokkaan HIV-rokotteen kehittämiseksi. Allianssiin kuuluu sekä akateemisia että teollisia kumppaneita Euroopasta, Saharan etelänpuoleisesta Afrikasta ja Pohjois-Amerikasta, ja se tekee työtä uusien rokotekandidaattien kehittämiseksi (www.ehv-a.eu).

< Takaisin pääsivulle